Management Buy-In goede optie voor bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging heeft grote prioriteit voor MKB-Nederland in 2013. “Een betere match tussen potentiële kopers en verkopers van een bedrijf loont,” aldus MKB-Nederlandvoorzitter Hans Biesheuvel woensdag tijdens een netwerkbijeenkomst van de Dutch Dream Group in Maarssen. Een prima vorm van opvolging is management buy in. Voormalig managers met een goede opleiding en ervaring bij grote bedrijven zijn in zijn ogen een aanwinst voor het midden- en kleinbedrijf.

Grote ondernemingen worden veelal top down georganiseerd. Er blijft steeds minder ruimte voor eigen ideeën en initiatief. Steeds meer (hoog opgeleide) managers met een ondernemende instelling van die bedrijven is op zoek naar alternatieven. Naar kleinere bedrijven waar ze wél hun ondernemerszin kwijt kunnen. Deelnemen in of overnemen van zo’n mkb-bedrijf geeft ze de kans van ondernemende manager echt ondernemer te worden.

Ondernemers die een bedrijf overnemen in plaats van vers starten, doen het beter qua overlevingskansen en vooral ook banengroei dan andere typen starters. Toch denkt nog maar een beperkt deel van de aspirant-ondernemers aan een overname om zijn start te maken. Tegelijkertijd heeft een aanzienlijk deel van gezonde bedrijven moeite met het vinden van een geschikte opvolger.

Bron: MKB Nederland

Reacties gesloten.