De strijd om schaars geld – een serieuze uitdaging

Een bont gezelschap van ondernemers, professoren, politici en journalisten schrijven veel zinnige en minder zinnige verhalen over kredietverlening door banken. Voor de toekomst gebruikt VNO-NCW zelfs het woord horrorscenario” en wordt door sommigen een halvering van de kredietverlening voorspeld.

Halvering of niet, uit onze dagelijkse adviespraktijk blijkt al enige tijd dat banken minder scheutig zijn met het verstrekken van leningen en er is geen enkele reden aan te nemen dat dit de komende jaren zal verbeteren. Sterker nog: bijna iedereen is het erover eens dat banken steeds minder geld beschikbaar zullen hebben vanwege de noodzakelijke opschoning van de bankbalansen. Het is dus van belang continu te blijven werken aan een optimale financiële conditie van uw bedrijf. De kans is namelijk groot dat u de strijd aan moet gaan met andere bedrijven die ook een lening aan willen trekken. De bank zal alleen de sterkste ondernemers van het geld voorzien dat nodig is om te blijven investeren. Met andere woorden: indien uw bedrijf beter dan uw concurrenten in staat is geld aan te trekken en dus meer kan investeren, heeft u een heel groot voordeel te pakken en de kans een groter deel van de markt naar u toe te trekken!

U heeft ongetwijfeld ook al veel gelezen over alternatieve financieringsvormen naast bancair krediet. Van allerlei kanten komen mooie initiatieven van mensen die het helemaal zat zijn afhankelijk te zijn van banken, maar helaas ook van lieden die denken veel geld te kunnen verdienen aan het financiële leed van ondernemers. Dit geeft aan dat deze markt nog niet ontwikkeld en ondoorzichtig is. Het kan ook nog wel even duren voordat er genoeg serieuze alternatieven bestaan voor de lening van een bank. Daarnaast blijkt dat de manier waarop uw financieringsaanvraag bekeken wordt niet of nauwelijks afwijkt van de manier waarop de banken dit doen. Reden te meer voortdurend aandacht te blijven besteden aan de financierbaarheid van uw bedrijf.

Financierbaar wil zeggen dat de bank vertrouwen heeft in uw capaciteit als ondernemer, dat u in staat bent uw bedrijf voldoende geld te laten blijven verdienen om de bank terug te kunnen betalen. U zult dus overtuigend uit moeten kunnen leggen hoe, waarom en hoe lang nog voldoende geld door u verdiend wordt om de bank te kunnen afbetalen. Antwoorden op deze vragen zijn voortdurend aan verandering onderhevig.

Binnen Adfinco hebben we, na eigen ervaringen binnen het bedrijfsleven en bankwezen, veel ervaring opgebouwd met de begeleiding van DGA’s en management teams op breed financieel-strategisch gebied. Als parttime, hands-on financieel directeur of in een rol als adviseur en coach. Naast het optimaliseren van de financiële structuur, zorgen wij daarbij altijd voor overzicht en inzicht, zodat uw de ‘hoe?’, ‘waarom?’ en ‘hoe lang nog?’ vragen kunt blijven beantwoorden.

Mocht u geïnteresseerd zijn in onze dienstverlening, nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvende afspraak.

Reacties gesloten.